Een stageplek vinden moeilijk? Niet als je deze 5 tips gebruikt

Ik hoor je denken: ik vind toch geen stageplek nu er een coronacrisis is. Deze gedachte begrijp ik maar al te goed, vanuit medestudenten hoor ik deze geluiden namelijk ook regelmatig. Ben je benieuwd hoe het mij toch is gelukt om een interessante plek te vinden? Lees dan hieronder mijn persoonlijke verhaal en de 5 tips die ik je geef.

Welke vragen stel jij jezelf voordat je op zoek gaat naar een stageplek?

Het vinden van een stageplek kost tijd. Daarom begin ik altijd maanden van tevoren met mij te oriënteren. Wat ik mij dan onder andere afvraag: Waar ligt mijn interesse? In welk vakgebied wil ik me ontplooien? Binnen welk(e) branche/bedrijf zie ik mezelf? Wat wil ik daar leren en zijn er vacatures beschikbaar?

Door antwoord te geven op deze vragen, kwam ik er al snel achter dat ik graag op een HR-afdeling binnen een non-profit organisatie stage zou willen lopen. Hoe groter de organisatie, hoe interessanter voor mij. Na wat zoeken stuitte ik op een vacature bij een groot ziekenhuis. Na het lezen van enige achtergrondinformatie raakte ik super enthousiast, dus belde ik direct om verdere vragen te stellen en mijn interesse kenbaar te maken.

Nee heb je, ja kun je krijgen

Ik verstuurde vervolgens mijn motivatiebrief en CV en mocht op gesprek komen. Uiteindelijk werd ik aangenomen en heb ik een hele interessante stage mogen lopen. Ik had het zelfs zo naar mijn zin, dat ik ook graag wilde afstuderen binnen dezelfde organisatie. Nee heb je, ja kun je krijgen. Door deze zin in mijn achterhoofd te houden durfde ik het te vragen.  En wat blijkt? Ze stonden daar positief tegenover, dus in 2021 sta ik weer klaar om nog meer te leren op het gebied van HR.

Denk positief

In deze bijzondere periode denken sommige organisaties misschien nauwelijks aan stagiaires, ze hebben wellicht andere zaken die nu aandacht vragen. Maar, dat zegt natuurlijk niet dat ze daardoor geen plek hebben of niemand willen begeleiden. Ga niet denken voor de organisatie. Die fout maakte ik zelf ook even. Ik begon te twijfelen. Kon ik wel vragen om een afstudeerplek, terwijl het op dit moment super hectisch is binnen de organisatie?

Neem van mij aan: jij bent degene die een plek nodig heeft en jij bent dus ook degene die daarvoor moet zorgen. Stel je daarom proactief op, zorg dat jij de eerste bent die zichtbaar is binnen een organisatie. Ik geef je graag 5 persoonlijke tips, zodat je vandaag nog aan de slag kunt.

5 tips bij het vinden van een stage

Tip 1: Lees vacatures
Kom er op deze manier achter of je enthousiast wordt van de manier waarop een organisatie bepaalde waarden naar voren laat komen. Past dit bij jouw waarden, interessegebied en manier van denken? Zie jij jezelf stagelopen in deze organisatie.

Tip 2: Durf te vragen en toon lef
Trek de stoute schoenen aan en bel met de door jou gekozen organisatie. Vraag niet of ze vacatures hebben, maar vraag om een e-mailadres waar je jouw motivatie en CV heen kunt sturen. Als er geen plek is, melden ze dat gelijk.

Tip 3: Geef vooral niet op
Krijg je een afwijzing? Neem 5 minuten de tijd om hiervan te balen en ga dan direct door. Zorg ervoor dat je meerdere ijzers in het vuur hebt. Herpak je motivatie en bekijk andere organisaties die je aanspreken.

Tip 4: Gebruik je netwerk
Heb je een oud stageadres waar het goed beviel en heb je daar nog niet alles geleerd? Is er iemand in je omgeving die bij een passende organisatie werkt? Benader deze persoon en kijk of dit iets voor jou oplevert.

Tip 5: Deze tip is speciaal voor afstudeerders
Toon zelfleiderschap en kijk of je een recent vraagstuk van de organisatie vindt. Soms zie je een nieuwsbericht waarin ingezoomd is op een probleem waar de organisatie tegenaan loopt. Benader deze organisatie en vraag of jij ze kunt helpen met dit probleem.

Twijfel niet en ga meteen aan de slag

Aan jou nu de kans om te kijken in de keuken bij een organisatie. Maak een lijstje van organisaties die jou aanspreken, zorg dat je CV en motivatiebrief up-to-date zijn, bel de organisatie(s) en zorg voor een toffe stage. Werkt dit niet? Geef dan niet op, toon zelfleiderschap en bedenk wat je nog meer kunt doen. Veel succes!

Ben je een HR-student, ben je op zoek naar een stage- of afstudeerplek en wil je verbinding maken met andere HR-professionals? Meld je dan vandaag nog aan voor de HR professionals community en breid je kennis én netwerk uit.

Blog geschreven door: Anouk Mulder
Student HRM & gastblogger Duurzaam HR

Deel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Geef een reactie