Kijk terug én vooruit: bereik jouw HR-doelen door ze eenvoudig visueel te maken

Doelen 2020 I DuurzaamHR

Het coronavirus heeft een behoorlijke impact gehad op onze manier van werken. Want hoe communiceer je met elkaar nu jij je teamleden niet elke dag op kantoor ziet? Hoe neem je beslissingen? Hoe vier je successen? En hoe zorg je voor verbinding? Neem dit laatste kwartaal de tijd om deze vragen gezamenlijk te beantwoorden. Reflecteer, evalueer én kijk vooruit met jouw team. Hoe? Ik help jou en je team hieronder alvast op weg.

Het nieuwe samenwerken

COVID-19 heeft dit jaar volledig op zijn kop gezet op het gebied van werk, privé en ontspanning. We kregen ineens te maken met ‘het nieuwe normaal’: 1.5 meter afstand houden, thuiswerken, kinderen die thuis les moesten krijgen, een tijd geen sport of ontspanning in de kroeg, een maximum aantal bezoekers thuis, met een verkoudheidje thuisblijven en óveral desinfecterende middelen.

We zien elkaar minder, terwijl we van nature behoefte hebben aan contact

Waar we voorheen met meerdere collega’s samenwerkten op één locatie, werken velen van ons nu al maanden vanuit huis en is videobellen niet meer weg te denken. Toch zien we elkaar veel minder vaak, minder spontaan – geen luchtige gesprekjes meer bij de koffieautomaat – en is het vooral lastig om écht contact te maken. En dat doet wat met ons als mens, want van nature zijn wij op zoek naar contact en dus ook naar verbinding met onze collega’s. Daarom is het belangrijk om als team ‘het nieuwe samenwerken’ vorm te geven en nieuwe ‘regels’ met elkaar af te stemmen, zodat je de energie hoog houdt en echt contact blijft houden.


Reflecteer en kijk vooruit met je team

Het laatste kwartaal – en zeker nu – is een goed moment om als team de tijd te nemen, om gezamenlijk terug te blikken én vooruit te kijken naar 2021. Vragen die daarbij centraal kunnen staan: Hoe gaat het met ieder teamlid? Hoe heb je de afgelopen maanden ervaren? Wat heeft de situatie voor positiefs opgeleverd? Zijn er veranderingen die je wilt behouden?

In hoeverre zijn de doelen die jullie voor 2020 hadden gesteld behaald, en welke invloed had COVID-19 hierop? Wat is jullie ultieme doel voor 2021? Allerlei vragen die jullie als team helpen om – ondanks dit soort onverwachte, extreme omstandigheden – op koers te blijven én je koers tijdig en bewust bij te stellen wanneer de situatie daarom vraagt.

Een helder doel is een voorwaarde voor succes

In mijn eerdere blog – Kom met je team uit de sleur en in de flow: 7 tips – beschreef ik al dat één van de voorwaarden voor succes het hebben van een concreet en helder doel is. Een duidelijk doel zorgt er namelijk voor dat iédereen weet wat de koers is, en waar jullie dus gezamenlijk naartoe werken.

Gebruik hiervoor geen lange teksten of strategische boekwerken die uiteindelijk niemand leest: verwoord jullie doel op een heldere manier die iedereen begrijpt én waar iedereen achter staat. Bij voorkeur maak je dit vervolgens ook visueel. Zo onthoud je de doelen beter, ben je er vaker mee bezig doordat je er vaker mee geconfronteerd wordt en heb je een inspirerende praatplaat aan de muur hangen.

Visualiseer jullie doelen voor 2021 met de gratis tool

Plan een (online) heidag of teamsessie in en ga aan de slag met het beantwoorden van de bovenstaande vragen en het vaststellen van jullie nieuwe doelen. Om jullie goed op weg te helpen heb ik een gratis tool ontwikkeld, speciaal voor HR-teams. Hiermee heb je een canvas beschikbaar die je tijdens de (online) heidag of teamsessie kunt gebruiken om inzicht en focus te krijgen.

Beantwoord de vragen uit het canvas afzonderlijk van elkaar op een post-it, en bespreek gezamenlijk de uitkomsten. Of teken je gedachten / ideeën eens uit en presenteer dit aan elkaar. Welke vorm je ook kiest om jullie doelen te bespreken: zorg dat je aan het eind van de sessie een concreet stappenplan hebt. Zodat je niet alleen mooie plannen hebt, maar ook weet welke stappen je kunt en moet zetten om het eindresultaat ook daadwerkelijk te behalen.

Ben je benieuwd hoe je een teamsessie het beste (online) kunt aanpakken? Heb je inspiratie nodig of ben je op zoek naar goede begeleiding van jullie sessie? Boek dan een vrijblijvende kennismaking via deze link. Ik denk graag met je mee!

Deel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Geef een reactie