Kom met je team uit de sleur en in de flow: 7 tips

Wat maakt dat het ene team het ene succes na het andere behaalt – en daarbij veel plezier ervaart – terwijl het andere team maar geen goed resultaat weet neer te zetten – en ook nog eens niet echt gelukkig is? Tijdens mijn loopbaan heb ik me dat geregeld afgevraagd. Inmiddels heb ik met vele teams mogen werken en lukt het om samen uit de sleur en vooral ook in de flow te komen. Wil je ook (weer) energie voelen in jouw team? Meer plezier en voldoening uit je werk én je leven halen? Ik help je graag aan de hand van 7 praktische tips.

Misschien herken je de volgende punten:

  • Er is geen verbinding tussen jouw teamleden – we werken op eilandjes
  • Er is geen gezamenlijk doel – we doen eigenlijk maar wat
  • Teamleden voelen zich niet gewaardeerd door het bedrijf – het voelt zinloos
  • Er is veel verloop/verzuim binnen ons team – we beginnen steeds opnieuw
  • Ik mis plezier in mijn werk – het kost energie in plaats van dat het energie oplevert
  • We doen ons ding, maar halen niet het onderste uit de kan – we kunnen en willen meer
  • De communicatie verloopt stroef, er zijn verwijten onderling – de sfeer is niet goed

Soms loopt het gewoon even niet

Vaak hebben teams de beste bedoelingen, maar lukt het gewoon niet om in een flow te komen. Er zijn een aantal leuke en enthousiaste teamleden, maar toch stroomt de energie niet. Als team kom je dan terecht in een dagelijkse sleur, waar weinig plezier wordt ervaren.

Stroop je mouwen op en kom samen met energie vooruit

Gelukkig zijn er genoeg elementen die je kunt aanpassen om met elkaar wél weer de energie te kunnen ervaren. Het is vaak een kwestie van de mouwen opstropen en samen aan de slag gaan. Want als je niets verandert, krijg je gewoon weer hetzelfde als wat je gister kreeg.

Van ’je ding doen’ naar je ultieme doel

Wat zou het voor jou betekenen als jouw team dagelijks in een positieve flow zit? Waardoor je zelf ook meer plezier en voldoening uit je werk én je leven haalt? Hoe ziet jouw werkdag er dan uit? Voel jij de mogelijke, positieve energie al? Dát is waar we aan kunnen werken. Door niet alleen maar elke dag ‘je ding te doen’, maar door samen aan jullie ultieme doel te werken. Door van de ‘eilandjes’ af te komen en samen – met alle leden van het team – in de flow te komen én daar te blijven.

De mens is van nature een teamspeler

Het goede nieuws is: we zijn van nature allemaal teamspelers. We weten allemaal – oké, er zijn uitzonderingen, maar daar focussen we even niet op – dat we samen meer kunnen bereiken dan alleen. Dat ieder teamlid zijn of haar eigen talenten en vaardigheden heeft, die we zo goed mogelijk in moeten zetten zodat iedereen kan uitblinken. En dat is tegelijk de uitdaging: al deze verschillende persoonlijkheden en werkwijzen zorgen er ook voor dat het soms lastig is om een gelukkig en succesvol team te worden. De truc is vooral te weten hoe je dit moet doen. En de volgende 7 tips gaan je daar bij helpen:

Tip 1: Zorg dat er een helder teamdoel is

Een duidelijk en concreet doel zorgt dat iedereen weet waar jullie samen naartoe werken. Gebruik hiervoor geen lange teksten of strategische plannen die uiteindelijk niemand leest: verwoord het doel op een heldere manier die iedereen begrijpt én waar iedereen achter staat. Bij voorkeur maak je dit ook visueel, zodat het toekomstbeeld beter blijft hangen, meer impact heeft en je een inspirerende praatplaat aan de muur hebt hangen. Doelen die het beste werken zijn degenen die duidelijk meetbare resultaten hebben. Houd het doel dus niet vaag, maar werk met concrete cijfers en gewenste resultaten. Zo kun je de – kleine en grote – successen van jouw team meten én vooral ook vieren.

Tip 2: Houd indien nodig een ‘oude-koeiensessie’

Soms is het nodig om eerst ‘de oude koeien uit de sloot te halen’, voordat je aan een nieuw doel kunt werken. Een team werkt namelijk het beste wanneer frustraties weggenomen zijn, zodat er geen angst voor conflicten heerst. Hiervoor is het belangrijk dat teamleden elkaar kunnen vertrouwen en dit vervolgens ook echt doen.

Zodra er onderling vertrouwen is, is er ruimte voor groei

Wanneer er stress is, of wanneer er nog ‘oud zeer’ aanwezig is, staat dit de groei van het team in de weg. Pas als deze pijn besproken en ‘opgeruimd’ is ontstaat er weer ruimte om gezamenlijk naar de toekomst te kijken. Zorg wel dat zo’n ‘oude-koeiensessie’ wordt begeleid door een ervaren teamcoach. Mensen kunnen de voorgedane situatie weer helemaal opnieuw beleven tijdens de sessie en de pijn weer opnieuw voelen.

Tip 3: Ga er tussenuit met een heidag

De beste manier om uit de waan van de dag te komen en een nieuwe start te maken, is een heidag van één of meerdere dagen. Dit is geen teamuitje, maar een manier om écht tot de kern te komen en bestaande patronen te doorbreken. Door er even tussenuit te gaan als team, is er ruimte om met elkaar te onderzoeken wie jullie zijn als team, wat jullie kernwaarden zijn, waar jullie al goed in zijn en vooral: waar jullie naartoe willen en wat jullie ultieme doel is. Doe dit bij voorkeur op een inspirerende buitenlocatie die past bij jullie zoektocht, omdat de beste en meest creatieve ideeën ontstaan in een nieuwe omgeving.

Bepaal jullie kernwaarden en waar je naartoe wilt als team

Het doel is om aan het eind van de heisessie een concreet stappenplan te hebben, zodat je dit kan gebruiken om de plannen ook daadwerkelijk uit te voeren. Hierin is het belangrijk dat ieder teamlid weet wat zijn of haar rol is in het geheel, zodat iedereen een stukje verantwoordelijk draagt en actie kan nemen. Het is verstandig om goede begeleiding te hebben tijdens deze dag(en), zodat je echt stappen kunt zetten naar een gelukkig team dat  zijn doelen behaalt. Let op: plan direct vaste evaluatie- en feedbackmomenten in met het team, zodat de energie van de heisessie niet wegzakt zodra je weer op kantoor bent!

Tip 4: Zorg voor diversiteit

Een succesvol team is een divers team. Ieder teamlid is sowieso uniek, met eigen talenten, ervaringen, kennis en persoonlijke doelen. Door te zorgen voor een mix in deze elementen creëer je ruimte voor creativiteit, wat handig is voor het oplossen van problemen én uiteindelijk leidt tot de beste teamprestaties. Zorg ook dat er een sterke leider aanwezig is in het team, die de andere teamleden kan motiveren, helder kan communiceren, goed kan samenwerken, resultaatgericht is en een goed probleemoplossend vermogen heeft. Op deze manier zorg je dat de energie kan blijven stromen terwijl jullie werken aan het behalen van jullie zelfbepaalde doelen.

Tip 5: Ga voor duidelijke communicatie

Het spreekt voor zich dat een goed team ook goed moet kunnen samenwerken. Een cruciaal element hierin is effectieve en duidelijke, onderlinge communicatie. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat alles bespreekbaar is binnen het team, zodat het vertrouwen kan groeien. Dit betekent dat feedback op een open manier gegeven én ontvangen moet kunnen worden. Hebben jouw teamleden hier weinig tot geen (goede) ervaring mee? Geef hen dan handvaten om dit op een constructieve manier te doen, door trainingen te geven of een expert in te schakelen.

Tip 6: Vier successen

Vier jij eigenlijk je eigen successen? Of wuif je ze steeds weg met ‘ach, het is mijn werk’, of ‘zo bijzonder is het nu ook weer niet.’ Dan is er werk aan de winkel! Het zit in onze natuur dat we meestal niet hoog van de toren blazen als we iets hebben bereikt. Maar ik ben van mening dat we dit wél moeten doen. We mogen veel meer trots zijn op de dingen die we bereiken en de stappen die we nemen om dit te bereiken. Want door te focussen op wat goed gaat en wat nog beter kan, ontwikkelt ieder teamlid zich en komt er meer energie in het team.

We mogen veel meer trots zijn op wat we bereiken

En ja, natuurlijk maak je af en toe een fout. Hier leer je van door er goed bij stil te staan, verder te gaan en vervolgens je nieuwe succes te vieren. En het mooie is: succesverhalen creëren vaak weer nieuwe succesverhalen. Daarnaast verbinden ze mensen: het laat zien dat je trots bent op elkaar en tilt jouw team daarmee naar een hoger niveau.

Tip 7: Ken jezelf en werk aan je eigen ontwikkeling

Een team bestaat uit individuen, die allemaal hun eigen wensen en uitdagingen meebrengen. Daarom is het belangrijk dat ook jij inzicht hebt in wie je bent, wat je sterke punten zijn en wat jouw verhouding is tot anderen. Focus je op de gebieden waar je goed in bent en waar je energie van krijgt, en zoek een manier om continu te kunnen werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Jij schrijft namelijk jouw eigen regels voor jouw (werk)geluk en neemt deze houding mee in het team. Wanneer je meer inzicht hebt in deze regels – en op welke manier ze passen bij die van jouw collega’s – kun je dit bespreken en rekening houden met elkaar. Dit zal enorm positief bijdragen aan de energie en daarmee de flow binnen jouw team.

En nu?

Ik benoemde het al even: het is tijd om de mouwen op te stropen. Wil je écht met je team(doelen) aan de slag en samen met energie vooruit komen? Wacht dan niet langer en ga vandaag nog met je team in gesprek. Gebruik de bovenstaande tips en kijk waar je (klein) kunt beginnen. Ga het avontuur aan: ga ontdekken, bijsturen, leren en vooral met elkaar genieten. Zo kom je samen in de flow kom en haal je meer plezier en voldoening uit je werk én je leven.

Wil je even sparren over hoe je dit het beste aan kunt pakken? Boek dan een vrijblijvende kennismakingssessie ‘Met energie vooruit’. Ik denk graag met je mee!

Deel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Geef een reactie