5 tips om jouw persoonlijke why te ontdekken

Lange tijd was ik op zoek naar mijn ‘why’: de reden waarom ik doe wat ik doe. Zodat ik het vaker kan doen, met nóg meer energie. En wat mij tijdens deze ontdekkingsreis heeft geholpen deel ik hier graag met jou. Zodat het jou kan helpen om jouw roeping, jouw levensdoel, te ontdekken. En je meer energie uit je werk – en je leven – kunt halen.

Wat is de reden dat je elke dag opstaat?

In het begin van mijn loopbaan ging het prima. Toen ging het vooral om geld verdienen, zodat ik mijn vaste lasten kon betalen. Toch miste ik op een gegeven moment die sprankeling. Ik merkte dat ik mezelf steeds vaker vragen ging stellen: wat is eigenlijk de reden dat ik iedere dag op sta en door blijf gaan? Waar zit mijn energie, mijn drijfveer?
En de laatste jaren kwamen daar de volgende vragen bij: waarom bestaat mijn bedrijf Duurzaam HR? En wat kan ik precies betekenen voor anderen? En eerlijk, ik kreeg er niet echt antwoorden op. Of misschien wel, maar blijkbaar waren deze niet bevredigend genoeg.

Je hebt het gevoel dat je er bijna bent, maar nét niet helemaal

Ik hoor je denken: waarom ben je dan op zoek naar je ‘why’? Ik had continu het gevoel dat ik er bijna was, maar nét niet helemaal. Ik ervaarde plezier in mijn werk, mijn klanten waren tevreden en mijn bedrijf liep (financieel) goed. Eigenlijk had ik dus niets te klagen. Maar, ik was steeds vaker de connectie met mijzelf en mijn omgeving kwijt. Ik ging steeds meer mee in alle ontwikkelingen en veranderingen om me heen, in plaats van mijn eigen pad te kiezen. Ik merkte dat ik op zoek was naar rust en meer geluk wilde ervaren. Ik wilde echt mijn missie leven en anderen helpen dit ook te bereiken. Zodat de energie weer stroomt, en je een beweging vooruit kunt maken!

Ik was de connectie met mijzelf en mijn omgeving kwijt

De afgelopen periode heb ik daarom echt even de tijd voor mezelf genomen. Zodat ik letterlijk kon stilstaan en intunen op mijzelf. Dit heb ik samen met een coach gedaan. Want hoe scherp mijn vragen als coach zijn naar anderen, naar mijzelf toe is het lichtelijk bagger. Heb jij wel eens echt goed doorgevraagd bij jezelf? En ben je echt tot de kern gekomen? Mijn ervaring is dat dit een behoorlijke uitdaging is. Door echt de tijd te nemen en dankzij de scherpe vragen ben ik er inmiddels achter wat mijn ‘why’ is. En dat geeft zoveel energie!

Dit is mijn ‘why’

Waarom ik iedere dag mijn bed uit ga? Ik hou van het leven. En ik gun iedereen dat blije gevoel dat ik ervaar. Mijn droom is om anderen te helpen om stappen te zetten naar hun droomleven. Ik help jou dan ook graag om inzicht te krijgen in waar jouw vuurtje van aan gaat. Zodat je werk en je dagelijkse bezigheden je geen energie meer kosten, maar juist energie opleveren.

Met de volgende vijf tips werk jij naar jouw droomleven toe:

Tip 1: Las regelmatig rustmomenten in (liefst iedere dag).

Ga buiten wandelen, tuur door het raam of neem de tijd om te mediteren. Pak een moment met jezelf om even lekker in je eigen bubbel te kruipen. Zodat je ruimte hebt om te dromen en in contact te komen met je intuïtie. Jouw intuïtie – jouw onderbuikgevoel – kan je namelijk veel inzichten brengen in wat je nu écht wilt. We zijn gewend om vragen of problemen direct op te lossen met ons intellect en rationeel verstand. Het is de kunst een goede balans te vinden tussen je hoofd en je hart. En neem na jouw rustmoment nog even de tijd om te reflecteren. Welke gevoelens heb je en hoe kun je deze meer de ruimte geven?

Tip 2: Maak een moodboard.

Verzamel verschillende tijdschriften, pak een schaar en knip alle foto’s, illustraties, quotes en kleuren uit die je raken. Ga vooral voor beelden, want zo omzeil je het logische deel van je hersenen en ga je meteen naar het visuele en meer onbewust functionerende deel van het brein. Vraag jezelf nog niet af waarom het plaatje jouw aandacht trekt. Gewoon knippen en op een stapeltje leggen. Als je klaar bent kijk je er nog eens rustig naar, en plak je de knipsels die je het meest aanspreken op een A3-papier. Kijk er nu van een afstandje naar: welke gedachten en gevoelens komen er in je op? Schrijf deze op. Probeer een verband te ontdekken. Ontdek je er niet meteen iets in? Geen paniek, alleen al het maken van een creatieve moodboard helpt je om tot andere inzichten te komen. Misschien ontdek je een andere dag veel meer in je moodboard. Hang je moodboard daarom op een zichtbare plek, zodat je er elke dag naar kunt kijken. Zo maak je je brein gevoelig voor die beelden, ga je ze als vanzelf vaker zien in het dagelijks leven en ben je dus alerter op mogelijkheden die zich aandienen.

Tip 3: Gebruik een card deck (kaartenset) om richting of inzicht te ontvangen.

Je kunt elke dag een kaart trekken of op een moment dat je het nodig hebt. Zelf gebruik ik onder andere de essentievragen van Dolly.nl. Dit soort vragen zijn de sleutel tot het ontdekken van jouw innerlijke wijsheid. Ze dagen je uit om uit je normale denkpatroon te stappen, waardoor de volgende stap duidelijk wordt. Of er komt een gevoel van geluk vrij dat verstopt zat onder je dagelijkse gedachtestroom.

Tip 4: Neem de tijd om te reflecteren en stel jezelf vragen.

Wat wakkert het vuur in je aan? Wat zijn dingen die je wilt veranderen? Wat zijn jouw talenten – waar ben je altijd goed in geweest? Waar ben je gepassioneerd over? Maak een lijst met álles wat je maar kunt bedenken. Wil je vooral afgaan op je intuïtie, zet dan bijvoorbeeld de timer op 2 minuten per vraag en schrijf op wat er als eerste in je opkomt bij een vraag. Lees de lijst dan nog eens door om verbanden te ontdekken. Je kunt er ook voor kiezen om iedere dag in een dagboek te schrijven, om zo jouw patronen te ontdekken. Ik gebruik bijvoorbeeld ‘Het 6 minuten dagboek’.

Tip 5: Schakel een goede coach in.

Wanneer je ervaart dat je vastzit of meer uit je leven wilt halen kun je hulp inschakelen. Een coach kan rust bieden, helderheid geven en fungeren als reisgenoot. Een coach kan de juiste vragen stellen en doorvragen op de momenten dat het nodig is. Zodat er weer positieve energie gaat stromen en je inzicht krijgt in waar je energie van krijgt.

Nu is het aan jou om op ontdekkingstocht te gaan

Het is nu tijd om zelf aan de slag te gaan. Ik ben erg benieuwd: welke tip spreekt jou het meest aan en ga je toepassen? Of heb je een aanvullende tip en wil je deze met mij delen? Laat het me weten. Heb je het gevoel dat mijn tips anderen kunnen helpen hun roeping te ontdekken en (meer) plezier en energie te ervaren in wat ze doen? Stuur deze blog dan vooral door. Hoe meer mensen hun roeping vinden hoe beter!

PS. Ben je een HR-professional en wil je meer weten over jouw why, hoe je jouw team weer in de flow krijgt en wil je verbinding maken met andere HR-professionals? Lees dan meer over de gratis Facebook-community voor HR-professionals of meld je direct aan.  

Deel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Geef een reactie